Правові позиції Верховного Суду: справи зі спорів у сфері містобудування; позиції, пов'язані з процесуальними питаннями; зразкові справи; позиції, пов'язані з процесуальними питаннями

 

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

 

 

 

• справи зі спорів у сфері містобудування, планування і забудови територій, архітектурної діяльності

Вимоги про примусове відчуження нерухомого майна  з мотивів суспільної необхідності можуть бути задоволені лише одночасно із вимогою щодо відчуження відповідної земельної ділянки, яка в даному випадку знаходиться у власності позивача.

Позов Маріупольською міськрадою про  примусове відчуження об`єкту нерухомого майна з мотивів суспільної необхідності заявлено поза межами процедури, визначеної Законом № 1559-VІ та статтею 267 КАС України. Вимоги про примусове відчуження нерухомого майна  з мотивів суспільної необхідності можуть бути задоволені лише одночасно із вимогою щодо відчуження відповідної земельної ділянки, яка в даному випадку знаходиться у власності позивача. З огляду на це, відсутні підстави для його задоволення з мотивів наведених у цій постанові.

Постанова КАС/ВС від 15.04.2021 у справі  № 850/2/20


• зразкові справи

Пенсія за віком на пільгових умовах є особливим видом пенсії, яка призначається конкретній особі на підставі наявного страхового стажу, залежить від праці такої особи в особливих умовах, певно визначений час, призначення якої має відбуватись при досягненні нижчого пенсійного віку.

Отже, відповідно до вищевикладеного, Суд зазначив, що до категорії осіб, на яких поширюється дія Рішення Конституційного Суду України від 23.01.2020 № 1-р/2020, і відповідно мають право на пенсію за віком на пільгових умовах за положеннями Закону № 1788-ХІІ після 23.01.2020 (набрання чинності Рішення КСУ № 1-р/2020) належать особи, які працювали до 01.04.2015, були зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, мали стаж роботи, визначений статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в редакції, яка діяла до 01.04.2015, та досягли віку, визначеного цією статтею, на момент звернення до Пенсійного фонду за призначенням пенсії.

Постанова КАС/ВС від 21.04.2021  у справі № 360/3611/20

 

• позиції, пов'язані з процесуальними питаннями

Перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами

Положення пункту 1 частини п`ятої статті 361 Кодексу адміністративного судочинства України містять імперативний припис, що встановлена Конституційним Судом України неконституційність (конституційність) закону, іншого правового акта чи їх окремого положення, застосованого (не застосованого) судом при вирішенні справи може бути підставою для перегляду рішення за виключними обставинами тільки за умови, якщо таке рішення суду ще не виконане.

Відтак, не може вважатись невиконаним, в розумінні положень пункту 1 частини п`ятої статті 361 Кодексу адміністративного судочинства України, рішення суду, що набрало законної сили та яким у задоволенні позову відмовлено, оскільки таке рішення не передбачає примусового його виконання.

Постанова КАС/ВС від 19.02.2021 у справі № 808/1628/18