Facebook Twitter Youtube

Зустріч суддів Шостого ААС з міжнародними експертами. Обговорення проблемних питань застосування КАСУ

У листопаді 2018 року проект Європейського Союзу «ПРАВО-Justice» розпочав місію з моніторингу імплементації нового Кодексу адміністративного судочинства. До складу місії ввійшли міжнародні експерти, серед яких Віргіліус Валанчюс, суддя Суду справедливості ЄС (Литва), Едіт Целлер, голова Європейської асоціації адміністративних суддів (Австрія), і Бартош Войцеховскі, суддя Вищого адміністративного суду (Польща).

Міжнародні експерти зустрілися із суддями Шостого апеляційного адміністративного суду: головою суду Андрієм Горяйновим, заступником голови суду Євгеном Мєзєнцевим, суддями Євгеном Чаку, Оленою Ганечко та Володимиром Аліменком.

Разом вони обговорили проблемні питання у контексті застосування нового Кодексу адміністративного судочинства України з метою створення опитувальника для суддів і юристів щодо імплементації адміністративних процесуальних норм. 

Закордонні колеги цікавилися, які виникають складнощі у здійсненні правосуддя після набрання чинності у грудні 2017 року нової редакції КАСУ. 

Основною проблемою роботи за новим кодексом є те, що новели націлені на роботу в умовах функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, тобто на перехід паперового на електронний документообіг. Шостий ААС один з небагатьох судів, який встиг підготувати до 1 березня 2019 року зали судового засідання до переходу на ЄСІТС, але програмний продукт виявився недосконалим – і Державна судова адміністрація України скасувала наказ, відповідно до якого оголосили про початок роботи зазначеної програми.

Новели КАСУ також вплинули на організацію роботи суду та розгляд справ, зокрема відкриття апеляційного провадження, призначення справи до розгляду відбувається колегіально. А отже, на вирішення цих нескладних процесуальних питань витрачається зайвий час. Також збільшилася кількість категорій справ, що є терміновими (розгляд таких справ відбувається протягом 2-10 днів). 

Порівнюючи з європейською системою правосуддя, експерти ставили питання про спеціалізацію суддів. Це забезпечує ефективне використання часу та дозволяє краще організовувати роботу, дає можливість заглибитися в певну визначену сферу права, оскільки суддя не може бути хорошим спеціалістом у кожній галузі. Судді Шостого ААС запевнили колег у тому, що у межах одного суду майже неможливо визначити, скільки надходить справ кожної окремої категорії. Унаслідок цього виникне питання навантаження на кожного окремо взятого суддю. Також спеціалізація обмежує кругозір суддів.

Найбільше експертів здивували, по-перше, розгляд справ, пов'язаних з виборчим процесом, особливо строки: у переддень виборів суд має розглянути виборчу справу до 6 години ранку, тобто за дві години до початку голосування. По-друге, те, що в усіх категоріях справ суд має готувати повний текст рішення з мотивуванням та обґрунтуванням рішення у письмовій формі протягом 5 днів.  

ПРЕС-СЛУЖБА Шостого ААС

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •