Facebook Twitter Youtube

Колегія суддів розглянула адміністративну справу за позовом до кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського

21 квітня 2019 року колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Олени Ганечко, суддів Ігоря Федотова й Андрія Коротких розглянула адміністративний позов офіційного спостерігача за виборами Президента України 2019 у територіальному виборчому окрузі № 221 від ГО «Українська Асоціація Акціонерів» Андрія Хілька до кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського та Центральної виборчої комісії у справі № 855/124/19.

Позивач просив суд визнати, що відповідач порушив обмеження у веденні передвиборної агітації, які, на думку Андрія Хілька, за своїм змістом є підкупом виборців. Тому також заявив вимогу про зобов’язання ЦВК скасувати рішення № 153 від 30 січня 2019 року про реєстрацію Володимира Зеленського як кандидата на пост Президента України.

Ці порушення полягали у тому, що кандидат на пост Президента України Володимир Зеленський розмістив на власній сторінці в мережі Facebook публікацію зі словами: «Вже відкрита можливість зареєструватися на найголовнішу подію країни, доступні безкоштовні квитки у фан-зоні у центрі стадіону: debaty2019.org.ua …. бронюйте негайно …. отримуйте електронний квиток….», а на особистому сайті ze2019.com – власне зображення із написом: «За пів доби після розповсюдження безкоштовних квитків, на дебати забронювали 12 000 місць… але вже можуть бути перебої».

Андрій Хілько зазначив, що під час інспектування на ДП «НСК «Олімпійський» виявив деяких громадян, які використали пропозицію відповідача отримати безкоштовний квиток, зареєструвалися у невідомі списки для входу на дебати та були присутні як прихильники Володимира Зеленського. Інші виборці, на думку позивача, не змогли потрапити на дебати.  

Колегія суддів Шостого ААС відмовила у задоволенні позову.

Рішення суду обґрунтоване тим, що звернення, яке кандидат Володимир Зеленський розповсюдив через сторінку в соціальній мережі Facebook та сайті ze2019.com, не підпадає під обмеження щодо ведення передвиборної агітації, передбачені ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України».

Під час таких звернень відповідач не закликав і не спонукав виборців до голосування чи не голосування за певного кандидата, а лише повідомив про способи отримання квитків/запрошень на публічні дебати. Суд встановив, що своє звернення Володимир Зеленський адресував не тільки своїм прихильникам, а й усім відвідувачам його сторінок в інтернеті.

Також колегія суддів зауважила, що повноваження Андрія Хілька як офіційного спостерігача за виборами Президента України 2019 поширюються лише на територіальний виборчий округ № 221, у межах якого він здійснює свої функції.

ПРЕС-СЛУЖБА Шостого ААС  

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •