Facebook Twitter Youtube

Колегія суддів розглянула адміністративний позов щодо реєстрації у народні депутати України кандидатів від КПУ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Олега Шурка, суддів Олени Ганечко, Наталії Літвіної розглянула позов Комуністичної партії України до Центральної виборчої комісії в адміністративній справі №855/160/19.

КПУ просила визнати протиправною та скасувати повністю постанову ЦВК від 22 червня 2019 року №1170 про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку Комуністичної партії України, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, а також представника цієї партії в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Заразом просила зобов'язати ЦВК повторно розглянути документи, подані Комуністичною партією України 19 червня 2019 року для реєстрації кандидатів у народні депутати України, представника цієї партії в ЦВК з правом дорадчого голосу і зареєструвати їх.

26 червня 2019 року колегія суддів Шостого ААС у задоволенні позову в адміністративній справі №855/167/19 відмовила, оскільки оскаржувана постанова відповідає вимогам чинного законодавства України.

Відмова ЦВК вмотивована тим, що наказ Міністерства юстиції України від 23 липня 2015 року затвердив Правовий висновок Комісії з питань дотримання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 17 липня 2015 року № 1, у якому йдеться про невідповідність діяльності, найменування та/або символіки Комуністичної партії України вимогам указаного закону. Також визнав, що статут, найменування та символіка Комуністичної партії України не відповідають частинам 1 і 2 статті 3 та частині 1 статті 4 вказаного закону.

Колегія суддів звернула увагу, що Конституцiйний Суд України станом на день розгляду цього адміністративного позову не ухвалював рішення про визнання неконституцiйним Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» чи окремих його положень.

Наказ Мін’юсту наразі є чинним. Отже, у ЦВК наявні підстави для відмови в реєстрації кандидатів у народні депутати України від Комуністичної партії України, що обумовлює також відсутність підстав для реєстрації представника цієї партії в ЦВК з правом дорадчого голосу.

ПРЕССЛУЖБА Шостого ААС

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •