Facebook Twitter Youtube

Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: юрисдикція; справи зі спорів у сферах праці, у сфері містобудування, зі спорів з приводу адміністрування податків; позиції, пов'язані з процесуальними питаннями

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ

- справи зі спорів у сферах праці, зайнятості населення, соціального захисту громадян, соціального захисту та зайнятості людей з інвалідністю, соціальних послуг>загальнообов'язкове державне страхування, у тому числі пенсійне страхування осіб, звільнених з публічної (військової) служби

Відмова позивача від отримання пенсії не призведе до отримання державою в особі Пенсійного органу будь-яких збитків чи додаткових витрат. Таке рішення є волею конкретної особи і відповідач не може обмежувати позивача у зазначеному праві – постанова від 10 жовтня 2019 року у справі № 755/10935/17.

Особа як громадянин України, незалежно від його проживання в Державі Ізраїль, вправі користуватися всіма своїми конституційними правами, в тому числі і на пенсійне забезпечення, а тому за відсутності законодавчих перешкод Пенсійний фонд зобов`язаний призначити йому пенсію за віком – постанова від 01 жовтня 2019 року у справі № 804/3646/18.

- юрисдикція

Спір у справі стосується не так правомірності дій відповідача при реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації, як правомірності набуття особою права власності на об'єкт нерухомого майна, створений за результатами реконструкції квартири, а тому захист порушеного права власності територіальної громади міста має вирішуватися в порядку, встановленому ЦПК України – постанова від 11 вересня 2019 року у справі № 815/4789/16.

- позиції, пов'язані з процесуальними питаннями>інші процесуальні питання

Оскарження дій суддів (судів) щодо розгляду та вирішення справ, а також оскарження судових рішень поза порядком, передбаченим процесуальним законом, не допускається. Суди та судді не можуть бути відповідачами у справах про оскарження їхніх дій чи бездіяльності під час розгляду інших судових справ, а також про оскарження їх рішень, ухвалених за наслідками розгляду цих справ – постанова від 02 жовтня 2019 року у справі № 815/110/16.

- справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства>справи зі спорів щодо реалізації податкового контролю (перевірки, звірки, податкова звітність)

У разі зміни місця обслуговування (обліку) платника податків не відбувається фактичного (компетенційного) або процесуального адміністративного (публічного) правонаступництва контролюючих органів. Обставини, з якими Закон України «Про виконавче провадження» і ст. 379 КАС України пов’язують можливість здійснення заміни сторони виконавчого провадження, у такому разі відсутні, відповідно, органом, який має забезпечити виконання судового рішення та відновити права платника податків, є той, якого зобов’язано судовим рішенням, що набрало законної сили, вчинити певні дії  постанова від 11 жовтня 2019 року у справі № 812/1408/16.

- справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства>реєстрація податкових накладних

Більш скорочені строки звернення до суду у випадку попередньої реалізації досудових процедур полягають у забезпеченні наступності юрисдикційних проваджень (адміністративних і судових) та пов’язані з необхідністю мінімізувати темпоральний проміжок між досудовими процедурами і судовим провадженням  постанова від 11 жовтня 2019 року у справі № 640/20468/18.

- справи зі спорів у сфері містобудування, планування і забудови територій, архітектурної діяльності

Для оскарження нормативно-правових актів органу місцевого самоврядування передбачена інша процедура, ніж для оскарження актів індивідуальної дії – постанова від 21 жовтня 2019 року у справі № 522/22780/16-а.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •