Facebook Twitter Youtube

Колегія суддів розглянула апеляційну скаргу політичної партії «Партія Шарія», яка стосується державного фінансування статутної діяльності політичних партій

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Олени Кузьмишиної, суддів Наталії Бужак і Любові Костюк розглянула апеляційну скаргу політичної партії «Партія Шарія» на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 01 липня 2020 року в адміністративній справі № 640/10546/20.

Політична партія «Партія Шарія» звернулася до суду з позовом, у якому просила визнати протиправною бездіяльність Національного агентства з питань запобігання корупції, яка стосується розподілу коштів державного фінансування статутної діяльності політичних партій за 2019 рік на свою користь. Також позивач просить суд стягнути з Державного бюджету України через НАЗК ці кошти в розмірі більше 3 мільйонів гривень.

Третьою особою, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, є Державна казначейська служба України.

Протягом розгляду справи суд першої інстанції встановив, що Національне агентство з питань запобігання корупції здійснило всі визначені чинним законодавством дії, а саме ухвалило рішення від 9 серпня 2019 року № 2508, у якому йдеться про надання політичним партіям державного фінансування їхньої статутної діяльності на підставі результатів останніх позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі; неодноразово направляли листи до Міністерства фінансів України, у яких інформували про необхідність врахувати під час підготовки проєкту бюджету на 2020 рік додаткове фінансування політичних партій, оскільки бюджетні призначення, які були затверджені з цією метою, не враховували вимог ст. 17-5 Закону України «Про політичні партії» у частині збільшення фінансування політичних партій.

Позовні вимоги про стягнення з Державного бюджету України через НАЗК державного фінансування статутної діяльності політичних партій за 2019 рік на користь політичної партії «Партія Шарія» є похідними від першої вимоги про визнання протиправною бездіяльності НАЗК щодо нездійснення розподілу коштів.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог політичної партії «Партія Шарія». Не погоджуючись з таким рішенням, позивач подав апеляційну скаргу.

Колегія суддів Шостого ААС залишила без задоволення апеляційну скаргу політичної партії «Партія Шарія», а рішення суду першої інстанції – без змін.

ПРЕССЛУЖБА Шостого ААС

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •