Facebook Twitter Youtube

Чи відповідає символіка 14-ї гренадерської дивізії військ СС «Галичина» символіці націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму? Результати розгляду апеляційної скарги

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Олени Кузьмишиної, суддів Наталії Бужак і Любові Костюк розглянула апеляційну скаргу Українського інституту національної пам’яті на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 травня 2020 року в адміністративній справі № 826/11325/17.

Позивачка звернулася до суду з проханням визнати протиправними дії Українського інституту національної пам'яті та його голови щодо надання інтернет-виданню «Страна.ua» тлумачення пункту 5 частини 1 статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» щодо дивізії CC «Галичина». У цьому пункті йдеться про те, що визнається символікою націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму.

А також заборонити відповідачам пропаганду символіки дивізії 14-ї гренадерської дивізії військ СС «Галичина» з урахуванням подальших змін її назви.

Одночасно просила зобов'язати відповідачів спростувати інформацію щодо символіки дивізії 14-ої гренадерської дивізії військ СС «Галичина».

Суд першої інстанції позовні вимоги задовольнив частково. Визнав протиправними дії Українського інституту національної пам'яті та його голови в наданні висновку про те, що символіка 14 гренадерської дивізії військ СС «Галичина» (1-ї Української дивізії УНА) відповідно до чинного законодавства України не є символікою націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, поширення або публічне використання якої в Україні заборонено. Зобов'язав Український інститут національної пам'яті та його посадових осіб утриматися від вчинення дій щодо поширення вище зазначеного. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись із цим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу. Колегія суддів Шостого ААС частково задовольнила її, а рішення суду першої інстанції скасувала в частині задоволених позовних вимог.

Підстави для такого рішення Шостого апеляційного адміністративного суду будуть опубліковані після виготовлення повного тексту постанови.

 

ПРЕССЛУЖБА Шостого ААС

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •