Facebook Twitter Youtube

Онлайн-зустрічі з представницями ОБСЄ та ENEMO: заступник голови Шостого ААС Євген Мєзєнцев про особливості й відмінності цьогорічного виборчого процесу

Заступник голови Шостого ААС Євген Мєзєнцев провів онлайн-зустрічі з представницями спостережної місії ОБСЄ та ENEMO. Учасники обговорювали виборчий процес в Україні, а саме: ролі та повноваження суду в підготовці та супроводженні виборчого процесу; процесуальні особливості розгляду виборчих справ у світлі нового Виборчого кодексу України, аналітика поточних судових виборчих спорів (кількість, класифікація); порядок взаємодії зі сторонами й суб’єктами виборчого процесу.

Особливості цьогорічного виборчого процесу

Євген Мєзєнцев розповів про зміни до Виборчого кодексу України, серед яких, наприклад, повідомлення Центральної виборчої комісії про отримання позовної заяви й інформування про результати розгляду справи. Натомість до змін про надходження позову повідомляли після відкриття провадження. Також наразі приділяється більше уваги захисту гендерної рівності не лише в новій редакції Виборчого кодексу України, а й у зверненнях до суду: надходять позовні заяви про порушення норм, що регулюють дотримання гендерної квоти.

Серед особливостей розгляду виборчих спорів є:

- повідомлення сторін усіма можливими способами, аби не зволікати в розгляді справ;

- тексти рішень оголошуються в повному обсязі, після судового засідання сторони отримують примірники;

- позивачі в справах, пов’язаних з виборчим процесом, як правило, не звільнені від сплати судового збору; однак несплата його не є підставою для залишення позовної заяви без руху. Така особливість для того, аби зробити швидким процес розгляду справи.

Процесуальні строки та їхні особливості

Учасниць спостережної місії ОБСЄ здивували процесуальні строки (звернення до суду, оскарження (5 днів, 2 дні; не пізніше ніж за 2 години до початку голосування), про них детально можна почитати в нашому інформаційному буклеті). У відповідь Євген Мєзєнцев зазначив, що виборчий процес дуже швидкоплинний і розгляд справ не має впливати на його стадії.

Через скорочені строки розгляду таких справ суд працює в особливому режимі. Позов, апеляційну скаргу у виборчих спорах можна подати цілодобово, і слухання можуть відбуватися в будь-який час.

Інформація про режим роботи викликала питання, чи потребують суди змін у строках розгляду таких справ задля комфортної роботи. Натомість Євген Мєзєнцев відповів, що процес розгляду справ доведений до досконалості. Звичайно, із суддів ніхто не знімає обов’язок слухати інші справи. Проте суди, зокрема Шостий ААС, спокійно проживають цей період. Тим паче зміни вплинуть на виборчий процес: збільшуючи строк, ми розтягнемо процес на довгий час, навіть на пів року.  

Місце Шостого ААС у виборчому процесі

Шостий ААС відіграє важливу роль у виборчому процесі, адже виступаємо як суд й апеляційної, і першої інстанцій. Як суд першої інстанції Шостий ААС розглядає позови до ЦВК у період виборчого процесу. Проте Окружний адміністративний суд міста Києва розглядає позови до ЦВК поза межами виборчого процесу, тобто позови, що не пов’язані з виборами або пов’язані, але подані не під час виборчого процесу.

Аналіз справ, пов’язаних з виборчим процесом

Порівнюючи з черговими виборами Президента України й позачерговими виборами до Верховної Ради 2019 року, Євген Мєзєнцев наголосив, що тоді Шостий ААС розглядав декілька сотень виборчих спорів. У них переважною більшістю були справи, пов’язані з агітаційною діяльністю. Проте наразі 10 днів до дня голосування, 25 жовтня, і їх лише 109, з яких 71 справа розглянута як судом апеляційної інстанції, 38 справ як судом першої інстанції. І тут переважає оскарження процедури висунення й реєстрації кандидатів.

Також під час попередніх виборчих процесів була велика кількість позовів, які подавали народні депутати-активісти, «небайдужі громадяни». Проте зараз зменшився перелік справ задля піар-акцій, переважна більшість позовів – навколо конкретних, реальних проблем. 

Підготовка суддів

До початку виборчого процесу Шостий ААС постійно проводив навчальні семінари для суддів першої й апеляційної інстанцій, готував інформаційні буклети про особливості розгляду таких справ, залучав юридичний відділ ЦВК, який інформував про стадії виборчого процесу, календарний план комісії. Цього року через карантин не було змоги зібрати суддів, але Шостий ААС однаково підготував буклет, який був надісланий судам першої й апеляційної інстанцій. Також Національна школа суддів України випустила навчальний посібник «Місцеві вибори 2020».

ПРЕССЛУЖБА Шостого ААС

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •