Facebook Twitter Youtube

Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: Позиції, пов'язані з процесуальними питаннями

 

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

 

 

 

Поновлення строку на апеляційне оскарження: постанова КАС ВС

Положення ч.2 ст.299 КАС України містять виняток застосування наслідків пропуску строку на апеляційне оскарження суб`єктами владних повноважень незалежно від причин - подання апеляційної скарги суб`єктом владних повноважень у справі, про розгляд якої він не був повідомлений. Однак, суд апеляційної інстанції у даній справі не звернув уваги, що спірна ситуація підпадає під вищевказаний виняток і що пропуск скаржником строку на апеляційне оскарження у цьому випадку не обумовлений його суб`єктивною поведінкою та не залежав від його волевиявлення.

ВС зазначив, що судам при відмові у відкритті апеляційного провадження, потрібно досліджувати та  враховувати конкретні обставини кожної справи, оскільки у випадках коли суд першої інстанції порушив норми процесуального права в частині порядку направлення копій судових рішень, фактично позбавив відповідача права на  апеляційне оскарження та порушив принцип рівності учасників перед законом.

Постанова КАС ВС від 11.02.2022 у справі №160/7319/18.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •