Facebook Twitter Youtube

Суддя Шостого ААС Оксана Епель взяла участь у конференції на тему: "Блокування податкових накладних"

03 травня 2023 року в режимі онлайн відбулася конференція: «Блокування податкових накладних», організована «Юридична практика» за підтримки Верховний Суд. У 2-й сесії конференції «Алгоритми оскарження» прийняла участь суддя Шостого ААС , д.ю.н., доцент Оксана Епель.
У своїй доповіді на тему: «Нюанси доказування у спорах про реєстрацію податкових накладних» Оксана Епель зосередила увагу на зміну правової позиції КАС ВС щодо вказаної категорії спорів, обсягів доказування у справах та підкреслила, що нюанси доказування у спорах про реєстрацію податкових накладних обумовлені тими підставами, з яких таку реєстрацію було зупинено контролюючим органом та, відповідно, з яких в наступному платнику податків було відмовлено у здійсненні реєстрації його ПН.
Розповідаючи про нюанси доказування в спорах про реєстрацію податкових накладних, Оксана Епель зауважила, що за дослідженнями бізнес-асоціацій під своєрідні податкові санкції податкових органів потрапила майже половина підприємств України.
За словами Оксани Епель найрозповсюдженішою підставою звернення платників податків до суду є незрозумілість та невказання податковим органом переліку підстав блокування реєстрації податкової накладної, а також конкретного переліку документів, які слід надати платнику податків. Спікер зазначила що раніше суди з цих підстав відповідні позови задовольняли.
«Проте, як свідчить нова практика, кут зору з цього питання змінився і тільки таких правових підстав як невказання чіткого переліку документів вже не завжди достатньо для задоволення позову», — наголосила Оксана Епель.
Зокрема, суддя звернула увагу на правовий висновок, зроблений КАС ВС у постанові від 21 лютого 2023 року, відповідно до якого можливість надання платником вичерпного переліку документів на підтвердження правомірності формування та подання податкової накладної безпосередньо залежить від визначення критерію оцінки ступеню ризиків згідно з постановою КМУ від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» , а не від наведення податковим органом конкретного переліку документів, які йому слід подати.

                                                           

                                                           

                                                           

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •