Facebook Twitter Youtube

Загальна інформація про вибори народних депутатів України

Народні депутати України (далі - депутати) обираються громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Кількісний склад Верховної Ради України становить 450 депутатів.

Вибори депутатів здійснюються за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою:

1) 225 депутатів обираються за пропорційною системою у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати (далі - виборчі списки) від політичних партій (далі - партії);

2) 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. 

Вибори депутатів можуть бути черговими, позачерговими, повторними, проміжними.

Чергові вибори депутатів проводяться у зв'язку із закінченням конституційного строку повноважень Верховної Ради України і не потребують окремого рішення про їх призначення.

Чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень Верховної Ради України.

Відповідно до ст. 76 Конституції України строк повноважень Верховної Ради України становить п'ять років.

Позачергові вибори народних депутатів України відбулися 24 жовтня 2014 року. Отже, чергові вибори народних депутатів України відбудуться 27 жовтня 2019 року.

Виборчий процес чергових виборів депутатів розпочинається за дев'яносто днів до дня голосування. Центральна виборча комісія оголошує про початок виборчого процесу не пізніш як за дев'яносто один день до дня голосування.

Відтак Центральна виборча комісія повинна оголосити про початок виборчого процесу чергових виборів народних депутатів України не пізніше 28 липня 2019 року, а виборчий процес розпочнеться з 29 липня 2019 року.

Виборчий процес завершується через п'ятнадцять днів після дня офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів депутатів.

Визначення меж виборчого процесу (дат його початку та завершення) має важливе значення для правильного визначення норм Кодексу адміністративного судочинства України, якими слід керуватися при зверненні до суду, адже для розгляду справ, пов’язаних з виборчим процесом, що виникли саме в період виборчого процесу, встановлені спеціальні правила.

Із особливостями застосування норм процесуального права під час розгляду адміністративних справ, пов’язаних з виборчим процесом можна ознайомитися за посиланням.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •