Facebook Twitter Youtube

Для International Election Observation Mission про виборчий процес і статистику розглянутих справ

Дізнатися про статистику та надходження виборчих справ, обговорити навантаження на суд під час виборчого процесу і навчання суддів представники ENEMO International Election Observation Mission приїхали до Шостого апеляційного адміністративного суду. Теодора Трайков, заступниця голови місії, Ана Ненезіч, медіааналітик, Дарина Соколова, асистент голови місії, спілкувалися із заступником голови суду, суддею-речником Євгеном Мєзєнцевим.

Відповідно до ст. ст. 20, 273 КАС України, спори, пов’язані з виборчим процесом, належать до компетенції адміністративних судів і підлягають розгляду Шостим апеляційним адміністративним судом як судом першої інстанції.

Виборчий процес позачергових виборів до Верховної Ради України 21 липня 2019 року триває. Він розпочався 24 травня 2019 року, проте перша виборча справа надійшла до Шостого ААС 30 травня 2019 року. Наразі, станом на 3 липня 2019 року 10 год. 30 хв., до суду надійшло 100 таких справ. Серед них щодо:

- інформаційного забезпечення виборів – 6;
- формування складу виборчих комісій – 1;
- висування та реєстрації кандидатів – 80;
- виборів народних депутатів – 13.

З цієї кількості справ рішення Шостого ААС як суду першої інстанції оскаржували у 63 виборчих справах, з яких Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду залишив без розгляду 4 справи, в одній закрив апеляційне провадження, 46 справ розглянув (20 залишив без змін, 2 змінив і 24 скасував).


Шостий ААС у грудні 2018 року організував для суддів першої інстанції семінар з розгляду виборчих спорів та підготував роздаткові матеріали, що стали корисними протягом виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Для підготовки суддів до виборчого процесу, пов'язаного з позачерговими виборами до ВР України, Шостий ААС організував семінар з розгляду виборчих спорів і підготував стислу інформацію про особливості і строки розгляду таких спорів

Про особливий режим роботи Шостого ААС під час виборчого процесу можна дізнатися за посиланням.

ПРЕССЛУЖБА Шостого ААС

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •